Poezja Smaku

                                                                                                                     Porady

  • Zioła
    Zioła, takie jak pietruszka czy koper, można przechowywać przez kilka dni, jeśli umieścimy je w szczelnie zamkniętym pojemniku, przy czym i zioła i pojemnik muszą być całkowicie suche.
  • Warzywa
    Świeże warzywa liściaste (zielona sałata, szpinak, szczaw itp.) można przechowywać nie dłużej niż 3 dni. W suchym miejscu szybko więdną, a w wilgotnym - pleśnieją. Najbardziej odpowiednia temperatura ich przechowywania to 0C.
  • Warzywa
    Warzywa należy przechowywać w ciemnym miejscu, pod działaniem światła słonecznego zawarty w nich karoten ulega zniszczeniu.
  • Cebula
    Cebula lepiej przechowuje się, jeśli powiesić ją w wiankach, warkoczach, pęczkach lub siatce w suchym i przewiewnym miejscu.
  • Pomidory
    Świeże pomidory dłużej się przechowają, jeśli umieścić je w jednym rzędzie szypułką do góry.
  • Ziemniaki
    Po długim przetrzymywaniu w worku ziemniaki tracą część skrobii i witaminy C przez co ich smak pogarsza się. Szczególne straty skrobii i witaminy następują w wodzie w której przetrzymywane są pokrojone ziemniaki.
  • Chleb
    Aby chleb był jak najdłużej świeży, należy do pojemnika lub woreczka foliowego w którym jest przechowywany, włożyć duże, świeże jabłko.
  • Ciasto
    Jeżeli ciasto nam już dostatecznie wyrosło, a nie możemy go piec natychmiast, przykrywany je zwilżonym papierem pergaminowym.
  • Mąka
    Aby w zapasach kasz, ryżu i mąki nie zagnieździły się szkodniki, do każdej torebki należy włożyć 2 liście laurowe.
  • Banany
    Zielone banany dojrzewają szybciej w towarzystwie jabłek.
  • Ciasto
    Świeżo upieczone, domowe ciasto nie wyschnie zbyt szybko, jeśli położymy je na desce i przykryjemy foremką, w której się piekło, lub lnianą ściereczką.
  • Pietruszka
    Posiekaną natkę wkładamy do foremek na lód, zalewamy wodą i zamrażamy. Wystarczy odmrozić taką kostkę, by mieć potem świeżą pietruszkę.
  • Włoszczyzna
    Włoszczyznę przechowamy znacznie dłużej, jeśli będziemy trzymać ją owiniętą w folię aluminiową w lodówce.
  • Awokado
    Przekrojone awokado, lepiej przechowuje się wraz z pestką
  • Liście laurowe
    Owady nie zagnieżdżą się w mące, kakao czy ryżu jeśli będziemy trzymać w szafkach liście laurowe
  • Ser
    Żółty ser, nie będzie twardniał na brzegach jeśli posmarujemy je masłem


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl