Porady
- Zioła
Zioła, takie jak pietruszka czy koper, można przechowywać przez kilka dni, jeśli umieścimy je w szczelnie zamkniętym pojemniku, przy czym i zioła i pojemnik muszą być całkowicie suche.
- Warzywa
Świeże warzywa liściaste (zielona sałata, szpinak, szczaw itp.) można przechowywać nie dłużej niż 3 dni. W suchym miejscu szybko więdną, a w wilgotnym - pleśnieją. Najbardziej odpowiednia temperatura ich przechowywania to 0C.
- Warzywa
Warzywa należy przechowywać w ciemnym miejscu, pod działaniem światła słonecznego zawarty w nich karoten ulega zniszczeniu.
- Cebula
Cebula lepiej przechowuje się, jeśli powiesić ją w wiankach, warkoczach, pęczkach lub siatce w suchym i przewiewnym miejscu.
- Pomidory
Świeże pomidory dłużej się przechowają, jeśli umieścić je w jednym rzędzie szypułką do góry.
- Ziemniaki
Po długim przetrzymywaniu w worku ziemniaki tracą część skrobii i witaminy C przez co ich smak pogarsza się. Szczególne straty skrobii i witaminy następują w wodzie w której przetrzymywane są pokrojone ziemniaki.
- Chleb
Aby chleb był jak najdłużej świeży, należy do pojemnika lub woreczka foliowego w którym jest przechowywany, włożyć duże, świeże jabłko.
- Ciasto
Jeżeli ciasto nam już dostatecznie wyrosło, a nie możemy go piec natychmiast, przykrywany je zwilżonym papierem pergaminowym.
- Mąka
Aby w zapasach kasz, ryżu i mąki nie zagnieździły się szkodniki, do każdej torebki należy włożyć 2 liście laurowe.
- Banany
Zielone banany dojrzewają szybciej w towarzystwie jabłek.
- Ciasto
Świeżo upieczone, domowe ciasto nie wyschnie zbyt szybko, jeśli położymy je na desce i przykryjemy foremką, w której się piekło, lub lnianą ściereczką.
- Pietruszka
Posiekaną natkę wkładamy do foremek na lód, zalewamy wodą i zamrażamy. Wystarczy odmrozić taką kostkę, by mieć potem świeżą pietruszkę.
- Włoszczyzna
Włoszczyznę przechowamy znacznie dłużej, jeśli będziemy trzymać ją owiniętą w folię aluminiową w lodówce.
- Awokado
Przekrojone awokado, lepiej przechowuje się wraz z pestką
- Liście laurowe
Owady nie zagnieżdżą się w mące, kakao czy ryżu jeśli będziemy trzymać w szafkach liście laurowe
- Ser
Żółty ser, nie będzie twardniał na brzegach jeśli posmarujemy je masłem
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL